Целевата дата за въвеждане на еврото се отложи с година, но подготовката

...
Целевата дата за въвеждане на еврото се отложи с година, но подготовката
Коментари Харесай

Какво ще се случи с ваучерите в левове, ако не са използвани преди въвеждането на еврото?

Целевата дата за въвеждане на еврото се отсрочи с година, само че подготовката за участието продължава.

В това в допълнение време, Българска народна банка и финансовото министерство се надяват да отговорят на най-честите въпроси, които  потребителите у нас си задават по пътя към еврото.

Ето някои от тях:

Ако закупя ваучер за подарък, малко преди датата на въвеждане на еврото и той остане неизпозлван до тази дата, ще бъде ли изгубен?

От Българска народна банка и финансовото министерство дават отговор, че пощенските марки, лотарийните игри с авансово избран резултат,

талоните за отстъпка и купоните на цената на върнати артикули, както и ваучерите за подарък или храна, които са били в продажба преди датата на въвеждане на еврото  у нас,

ще могат да се употребяват и след датата на приемането на еврото у нас.  Те ще могат да се употребяват до приключване на периода им или до привършване на наличностите. Стойността в левове ще се обръща в евро съгласно закрепения курс у нас.

Кой ще следи за измами и ще глоби за злоупотеби?

Българската национална банка и Комисията за финансов контрол,

в сходство с пълномощията им, ще реализират надзор за съблюдаване условията от поднадзорните им лица – банки, застрахователни и пенсионни сдружения и други

Основни органи по повод контрола и санкционирането на злоупотребите от страна на търговците, свързани с въвеждането на еврото, ще бъдат:

Комисията за защита на конкуренцията,

Националната организация за приходите (НАП) и бранш „ Икономическа полиция “ към Министерство на вътрешните работи. Всеки жител ще има право да подаде сигнал за нарушавания до КЗП или до съответния надзорен орган.

Търговците, които съзнателно нарушават разпоредбите за превръщане или закръгляване, ще бъдат глобени според настоящото законодателство.

Къде ще мога да алармирам, в случай че се сблъскам с неточни търговци?

Сигналите ще могат да се подават посредством интернет страницата на Комисията за отбрана на потребителите,

на страницата за еврото, както и посредством безплатната телефонна линия за еврото, която ще бъде открита 6 месеца преди датата на въвеждане на еврото.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР